Ε.Ο.Ο.Α - Αλπινιστικό Κέντρο, Βουλγαρία όρος Βίχρεν (2.914 μ.), 5-9/4/2024

 

Το φετινό αλπινιστικό κέντρο της Ε.Ο.Ο.Α πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του εκδήλωση σε βουνό εξωτερικού το 5ήμερο 5-9/4/2024. Το όρος Βίχρεν που βρίσκεται στην οροσειρά Πιρίν της Βουλγαρίας προσφέρει μια ΒΑ πλαγιά 500 περίπου μέτρων με χειμερινό κυρίως αναρριχητικό ενδιαφέρον. Αυτή η πλαγία ακριβώς αποτέλεσε και τον κύριο στόχο δράσης της ομάδας του αλπινιστικού κέντρου που χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο το φιλόξενο ομώνυμο καταφύγιο Βίχρεν στα 1972μ. υψόμετρο, περίπου δυο ώρες πρόσβασης από την βάση της ορθοπλαγιάς.  Λόγω προχωρημένης εποχής το βουνό υποδοχής, δεν βρέθηκε στα καλύτερα του και η ορθοπλαγιά δεν είχε παρά ελάχιστα χιόνια στα κάθετα, γεγονός που οριοθέτησε και την δράση στη δεξιά πλευρά της.

Συμμετείχαν οι παρακάτω:

  • Ευτύχιος Παπαγρηγοράκης                 Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης
  • Σουζάνα Καψή                                   Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου
  • Χριστίνα Κουρή                                  Σ.Ε.Ο. Αθήνας
  • Ματίνα Σουλίου                                  Ε.Ο.Σ. Ξάνθης
  • Χαράλαμπος Καρασαββίδης                Ο.Α.Λ. Θεσσαλονίκης
  • Βασίλης Υάκινθος                               Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης
  • Βασίλης Λοϊζου                                   Ο.Α.Λ. Θεσσαλονίκης
  • Νίκος Τσαγιαννίδης                            Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής
  • Στέλιος Αρχοντουλάκης                      Ο.Α.Λ. Θεσσαλονίκης
  • Ορέστης Μήτρου                                Π.Ο.Α.
  • Στέφανος Καραντινάκης                     Σ.Ε.Ο. Αθήνας
  • Ιάσωνας Μανωλάς                             Α.Ο.Σ.
  • Σπύρος Κυριάκου                               Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Την πρώτη ημέρα σχηματίσθηκαν 4 ομάδες και μοιράστηκαν στη διαδρομή «Kuloara» (νο6 του οδηγού) παραλλαγή Μ4, 50Ο, 500 μ. οι Εξακοϊδης, Καραντινάκης, Κουρή, Αρχοντουλάκης, στη διαδρομή « Funiata - lyav» Μ4+, 500μ. (νο7 οδηγού) οι Τσαγιαννίδης, Κυριακού και Καψή στην διαδρομή «Funiata - desen» νο9 του οδηγού Μ3, WI3, 500μ. οι Μήτρου, Μανωλάς, Υάκινθος, Βουτυρόπουλος και στην ανατολική κόψη “Dzhamdzhiev ridge” ΙΙΙ, 500 μ. οι Καρασαββίδης Λοίζου, Σούλιου. Το άγνωστο περιβάλλον για σχεδόν όλους/ες και η  σχετικά παρατεταμένη πρόσβαση και  επιστροφή στις διαδρομές, συνέβαλαν στο ότι κάποιες ομάδες άργησαν αυτή την πρώτη ημέρα, αφού επέστρεψαν στο καταφύγιο μετά από 10-12 ώρες κίνησης. Όλοι όμως έμειναν ευχαριστημένοι από το σκαρφάλωμα και ιδιαίτερα οι σχοινοσυντροφιές στις διαδρομές νο7 και νο9, όπου συνάντησαν ακόμη και πάγο παρά την ζέστη. Η επόμενη ημέρα κύλησε χωρίς πολύ δράση, αφού το δελτίο έδινε επιδείνωση του καιρού, με αέρα και βροχή το μεσημέρι. Εντούτοις, η ομάδα είχε την ευκαιρία να φρεσκάρει λίγο τις γνώσεις της στην ασφάλιση, αφού οι συμμετέχοντες εκπαιδευτές παρουσίασαν διάφορες τεχνικές και έλυσαν αρκετές απορίες. Οι πιο ανήσυχοι μάλιστα βρήκαν και ένα μικρό πεδίο και εξασκήθηκαν στο drytooling. Την επόμενη ημέρα πάλι σχηματίσθηκαν σχοινοσυντροφιές για την ΒΑ ορθοπλαγιά, οι Μήτρου, Σουλίου, Κουρή μπήκαν στο «Δυτικό λούκι»  350 μ. Μ3, οι Κυριακού, Καραντινάκης, Μανωλάς Βουτυρόπουλος στην «Funiata - sreden» νο 8 Μ3+, 500 μ. και οι Τσαγιαννίδης, Παπαγρηγοράκης, Αρχοντουλάκης στην «Funiata - desen» νο9 Μ3, 500 μ. ενώ οι Καψή, Εξακοϊδης και Υάκινθος προτίμησαν την διάσχιση της ανατολικής και δυτικής κόψης, ολοκληρώνοντας μια υπέροχη τραβέρσα της κορυφής. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες αυτή τη φορά με το χιόνι να βρίσκεται πιο παγωμένο, πράγμα που απλοποίησε τις διαδικασίες στην πρόσβαση, επιστροφή και στο σκαρφάλωμα. Έχοντας η ομάδα προσαρμοστεί πια στο νέο περιβάλλον αυτή τη φορά κινήθηκε σε πολύ καλούς ρυθμούς, με σχεδόν όλες τις σχοινοσυντροφιές να επιστρέφουν στο καταφύγιο  νωρίς το μεσημέρι. Συνοψίζοντας, το Βίχρεν αποτέλεσε μια πολύ καλή επιλογή για το αλπινιστικό κέντρο και μπορεί  η ημερομηνία να ήταν κάπως προχωρημένη (την επόμενη φορά προτείνεται να γίνει Φεβρουάριο), όμως τελικά οι σχοινοσυντροφιές κατάφεραν να επαναλάβουν συνολικά 5 μεγάλες διαδρομές  μέτριας δυσκολίας και δυο κόψεις, εξαντλώντας ουσιαστικά τις δυνατότητες που πρόσφερε το βουνό. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες/οι έδειξαν εξαιρετική προσαρμοστικότητα  στο νέο περιβάλλον, συντροφικότητα και υπευθυνότητα στις επιλογές τους, αλλά και μεγάλη άνεση στην κίνηση σε εκτεθειμένο πεδίο, που εξέπληξε ευχάριστα τους συμμετέχοντες εκπαιδευτές.  Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ομάδα του φετινού αλπινιστικού μπορεί να στερείται εμπειριών (κυρίως παρατεταμένης κακουχίας) αλλά ξεχειλίζει από ταλέντο, όρεξη και ζωντάνια, ενώ τα μέλη της έχουν ήδη αναπτύξει δυνατούς δεσμούς, πράγμα που ανήγαγε τη συμμετοχή μας σε μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία.   

Οι  Εκπαιδευτές - Συνοδοί
Αρχοντής Εξακοϊδης              Γιώργος Βουτυρόπουλος

 

 boulgaria 2024 1  boulgaria 2024 2
 boulgaria 2024 3  boulgaria 2024 4
  boulgaria 2024 6
  boulgaria 2024 5

Λίγα λόγια για την Ε.Ο.Ο.Α.

Η Ε.Ο.Ο.Α. σήμερα είναι αθλητική ομοσπονδία που εποπτεύεται, ελέγχεται και επιχορηγείται από την Γ.Γ.Α. και εκπροσωπεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τις δραστηριότητες της Ορειβασίας(Αναβάσεις, Ορεινή Πεζοπορία, Αλπινισμός, Ιμαλαϊσμός), το άθλημα της Αγωνιστικής Αναρρίχησης, το άθλημα του Ορειβατικού Σκι και το άθλημα της Αναρρίχησης Βράχου, ενώ ως δευτεροβάθμιο όργανο ασκεί εποπτεία σε 84 σωματεία σε 38 νομούς της χώρας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μηλιώνη 5, 106 73 Αθήνα

Email : info@eooa.gr

Τηλέφωνο 1 : 210-3645904

Τηλέφωνο 2 : 210-3636617

Κοινωνική Δικτύωση Ε.Ο.Ο.Α.