Με επιτυχία στέφθηκε η 81η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τον Ε.Ο.Σ Λασιθίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης στο ορειβατικό καταφύγιο Στροβίλι, στις 22-23/7/2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

81η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΡΟΒΙΛΙ ΔΙΚΤΗΣ
22-23  ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Με επιτυχία στέφθηκε η 81η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τον  Ε.Ο.Σ  Λασιθίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης στο ορειβατικό καταφύγιο  Στροβίλι. Πλήθος ορειβατών από όλη την Ελλάδα αψηφώντας τον καύσωνα ανηφόρισαν στο Στροβίλι για να ζήσουν ένα ορειβατικό διήμερο  στην Δίκτη . Αποστολές από Σ.Ε.Ο  Φλώρινας, Σ.Ε.Ο Κοζάνης, Ε.Ο.Σ Βόλου, Σ.Χ.Ο Ιτέας Κίρρας, Ε.Ο.Σ Άμφισσας, Ε.Π.Ο.Σ Φυλής, Ε.Ο.Σ Ηλιούπολης, Ε.Ο.Σ Σπάρτης, Ε.Ο.Σ Χανίων, Ε.Ο.Σ Ρεθύμνου, Ε.Ο.Σ Ηρακλείου, Ε.Ο.Σ Μοιρών , καθώς  και ορειβάτες από Σ.Ε.Ο Θεσσαλονίκης,  Ε.Ο.Σ Κομοτηνής, Ε.Ο.Σ Αθηνών, Ε.Ο.Σ Δράμας, Ε.Ο.Σ Ξάνθης, Ε.Ο.Σ Αχαρνών. Οι εκατοντάδες ορειβάτες κατασκήνωσαν στις πεζούλες του καταφυγίου. Tους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α Νίκος Κοντός και  ο  πρόεδρος  του Ε.Ο.Σ Λασιθίου Γιάννης Σπυριδάκης. 

Στην συνέχεια ο Μανώλης Ππαδημητράκης η Αφροδίτη Καρδαμάκη  και εθελόντριες από το   Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης απελευθέρωσαν  τρεις γύπες μπροστά από το μητάτο που βρίσκεται απέναντι  από το καταφύγιο δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να δουν από κοντά αυτά τα εντυπωσιακά αρπακτικά . Οι γύπες είχαν βρεθεί τραυματισμένοι στην Κρήτη και τους περιέθαλψε το κέντρο  περίθαλψης  αγρίων ζώων  ΑΝΙΜΑ. Στη συνέχεια  ακολούθησε ομιλία από την  Γεωπόνο Ηλέκτρα Ρεμούνδου   του Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων  (ΜΑΙΧ) η οποία παρουσίασε την Αμπελιτσιά το απειλούμενο ενδημικό δέντρο της Κρήτης. Η 81η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση ήταν αφιερωμένη σε αυτό το δένδρο και  ο Γεωπόνος του ΜΑΙΧ Dany Ghosn φρόντισε να μοιράσει  ενημερωτικό υλικό σε όλους τους παρευρισκόμενους . 

Ακολούθησαν οι ομιλίες του προέδρου της Ε.Ο.Ο.Α  του προέδρου του Ε.Ο.Σ Λασιθίου ο χαιρετισμός του  Δήμαρχου  Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη και  οι χαιρετισμοί από όλους τους συλλόγους  και η ανταλλαγή αναμνηστικών.

Κατόπιν συνεννόησης  του προέδρου  της Ε.Ο.Ο.Α  και του πρόεδρου του Ε.Ο.Σ Λασιθίου  αποφασίστηκε από βραδύς λόγω του καύσωνα  και της ασφάλειας των ορειβατών να ακυρωθούν  οι  δυο πεζοπορίες  από τις τέσσερις  και να ξεκινήσουν οι ορειβάτες μια ώρα νωρίτερα  στις 6 το πρωί ενημερώνοντας όλους τους συλλόγους. Στις  6.00  ξεκίνησαν οι πρώτοι  ορειβάτες για την κορυφή της Δίκτης Σπαθί στα 2.148μ . Παρά τις προβλέψεις η ανάβαση  έγινε  με καλές καιρικές συνθήκες - δροσερό αεράκι και το Σπαθί υποδέχτηκε 90 Ορειβάτες από όλους τους συλλόγους . 

Παράλληλα στις 08:30  άλλοι 60 ορειβάτες της κατασκήνωσης που προτίμησαν μια εύκολη ανάβαση ανηφόρισαν στην κορυφή Στροβίλι Δίκτης στα 1550 μ.   

Ο ΕΟΣ Λασιθίου είχε προβλέψει με έμπειρα μέλη του να συντονίσει  τις  αναβάσεις  μαζί με εθελοντές από το  Σώμα  Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών  Π.Τ    Αγίου Νικολάου  & Ηρακλείου και να εξελιχτούν όλα ομαλά

Αφού απόλαυσαν όλοι την φιλοξενία του καταφυγίου  έλαβαν τα αναμνηστικά τους  αποχαιρέτησαν  και έδωσαν ραντεβού του χρόνου  μέρες του Προφήτη  Ηλία να ανταμώσουν σε άλλη κορφή της πατρίδας μας και πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους του συνδιοργανωτές, υποστηρικτές, εθελοντές και συμπαραστάτες που δούλεψαν ακούραστα για την επιτυχή πραγματοποίηση της 81ης Π.Ο.Σ.

pos2023 1

pos2023 2

pos2023 3

pos2023 4

pos2023 5

Λίγα λόγια για την Ε.Ο.Ο.Α.

Η Ε.Ο.Ο.Α. σήμερα είναι αθλητική ομοσπονδία που εποπτεύεται, ελέγχεται και επιχορηγείται από την Γ.Γ.Α. και εκπροσωπεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τις δραστηριότητες της Ορειβασίας(Αναβάσεις, Ορεινή Πεζοπορία, Αλπινισμός, Ιμαλαϊσμός), το άθλημα της Αγωνιστικής Αναρρίχησης, το άθλημα του Ορειβατικού Σκι και το άθλημα της Αναρρίχησης Βράχου, ενώ ως δευτεροβάθμιο όργανο ασκεί εποπτεία σε 84 σωματεία σε 38 νομούς της χώρας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μηλιώνη 5, 106 73 Αθήνα

Email : info@eooa.gr

Τηλέφωνο 1 : 210-3645904

Τηλέφωνο 2 : 210-3636617

Κοινωνική Δικτύωση Ε.Ο.Ο.Α.